“איזה גבר רעיל” – בחורה מהעבודה שלי אמרה לחברתה, והתכוונה לבחור מאד קולני ואגרסיבי מהמשרד, שרגישות והקשבה הם לא הצדדים החזקים שלו. התלבטתי האם לשאול אותן למה הכוונה ב-“גבר רעיל”, אבל הנחתי שהן לא באמת יודעות, אלא אמרו זאת כי הוא פשוט עצבן אותן. אבל שמעתי בעבר את הביטוי ולא ידעתי מה הוא באמת אומר. שמתי לעצמי מטרה לברר מה זה “גבר רעיל”, ולהבין האם אני בעצם כזה.
מהי גבריות רעילה
“גבריות רעילה” היא כינוי בו נעשה שימוש באקדמיה ובתקשורת ומתייחס לנורמות תרבותיות המקושרות לנזק הנעשה לגברים ולסובבים אותם. הכוונה היא לסטגימות נפוצות בנוגע לגברים, כגון היותם הומופובים או שונאי נשים, ונחשבות ל”רעילות” כיוון שנתפסות כמקדמות אלימות.
בפועל, מדובר במגוון התנהגויות שזכרים רבים יחשיבו ל”גבריות” אבל הן עושות להם נזק, למשל הדחקת רגשות או התסמכות עצמית מוגזמת. בטווח הרחוק התנהגויות כאלו עלולות להוביל לדיכאון, מתח מוגבר ושימוש בסמים (ההבדל בין תרופה לסם הוא אך ורק בהגדרה).
דוגמאות לגבריות רעילה
-במקום להיפרד בצורה בוגרת, עושה גוסטינג
-בחור שלא יודע לבקש עזרה, מתעקש לעשות הכל לבד ומעמיס על עצמו את כל העולם
-“כידוע לכם, מי שמתעפץ הוא קוקסינל”
-גבר שלא מודה שהוא מפחד/חושש בקול רם מתוך חשש שזה לא “גברי” מספיק
-“אל תהיה כוסית”
-אבא שאומר לבן שלו ש-“יפסיק לרחם על עצמו” במקום לתת אוזן קשבת
-בחור שמסרב לשים מסיכה כי זה יחשוף את הפגיעות שלו והפחד שלו ממחלות
-“זה הכי גיי שלך?”
-גבר שלא מודה בקול רם שהוא לא מבין או יודע מספיק בנושא מסוים, ומסגביר בכל הזדמנות שיש לו
איך אוכל לדעת אם אני מתנהג כמו גבר רעיל?
יכול מאד להיות שהמונח “גבריות רעילה” נדמה לנו כמאד רחוק מאיתנו, הרי אנחנו אף פעם לא אומרים בקול רם אמירות הומופוביות או מתייחסים לנשים בבוז. אבל מה באמת קורה עמוק בתוכנו? האם אנחנו באמת יודעים גם לבקש עזרה כשצריך, ולוותר על ה”כבוד שלנו”? בייחוד כשמדובר בנושא “גברי” כגון הוראות נסיעה או החלפת פנצ’ר? אנחנו באמת מקשיבים לבחורות סביבנו ונותנים להם הזדמנות שווה? כשאני הייתי בצבא זה בטוח לא היה המצב. אין ספק שבצבא ראיתי את הכמויות הכי גבוהות של גבריות רעילה שחוויתי.
כאמור, גבריות רעילה יכולה להתבטא במספר דרכים – הומופוביות, שנאת נשים, הדחקת רגשות וכו’. לא יזיק לכל גבר לעצור מדי פעם, לעצום עיניים ולנשום עמוק, ולחשוב האם גם הוא התנהג לאחרונה בצורה כזו. התנהגות שמקורה ברצון “לצאת גבר” וסופה לפגוע בעיקר בעצמך ויכולה להדרדר במגוון דרכים שיפגעו בנו קשות. גבר אמיתי לא מפחד להראות את הרגשות שלו ולתקשר. גם דוד המלך הבין זאת, מסופר כי הכרית שלו הייתה רטובה כל בוקר מדמעות.